Blog
srijeda, listopad 3, 2007


Nabrojat ću ih u drugom dijelu ovog posta, iako ih ja trenutno - nemam. Većinu sam imala prije dva ciklusa, kada, kao što znate, nisam bila trudna. Tako da... niti znače trudnoću sami po sebi, niti njihovo odsustvo znači netrudnoću. Svaka žena ima svoje iskustvo. I posve se slažem s dragom prijateljicom, jednim pravim sunčekom, da su jedini sigurni simptomi plus na testu za trudnoću ili nalaz visokog ß-HCG u krvi.

Doduše, voljeni mi je prije minutu izgovorio da je voljan i dalje pokušavati namirisati moju svaku sljedeću mirisnu halucinaciju, jer je uvjeren da danas haluciniram... tvrdi da mirisi koje osjećam vrlo intenzivno doslovno ne postoje.

Jučer mi je soba u stanu moje sestre zbog voska za depilaciju smrdjela intenzivno na plijesan. Taj vosak sam namirisala (ma šta samo namirisala, osjetila i na vlastitoj koži) već desetke puta i ovaj njegov miris mi je sasvim nepoznat. I neugodan, baš po plijesni. Još mi je nešto čudno mirisalo kod sestre, ali se ne mogu sjetiti što. Znam samo da je sestra blenula u mene...

Danas sam pak, kao pas tragač, od kasnih popodnevnih sati. Osjetila sam vrlo jako i neugodno miris koji sam protumačila kao miris tjeranja kod minijaturne pesekice čijim sam tjeranjima bila svjedok već jedno desetak puta. I nikad taj miris nisam osjetila, a sad sam jednostavno znala da je to njezino tjeranje. I ja i jedan zgodni i ustrajni lutalica koji nam nije dao u miru prošetati. Jer se zaljubio na prvi pogled i poželio konzumirati tu ljubav.

Onda sam sama sebi počela smrdjeti na povraćanje (ne znam od kuda mi to, jer ne sjećam se kad sam zadnji puta povraćala). Otišla sam se otuširati uvjerena da sam se negdje tijelom očešala o nešto što tako smrdi, međutim, i nakon tuširanja, u sobi, osjetila sam taj miris. Suprug, naravno, nije.

Onda mi je u stanu zamirisao, u ovo doba večeri, češnjak koji se dinsta. Muž ga nije osjetio.

Pa mi je zamirisalo na tijesto za pizzu, išla sam na balkon provjeriti peče li je netko u susjedstvu kako bih mu barem za to dokazala da ne haluciniram, međutim, tamo sam namirisala proljeće.

OK., sad kad vidim to sve ovako pobrojano, čini se da sam puknula.

Nemoguće bi bilo da već peti dan od ovulacije osjećam tako mirise zbog trudnoće (osim toga, iskreno sumnjam da je baš ovaj ciklus naš bingo-ciklus), pa vjerujem da je to zbroj... zbroj nepušenja, Normabela i Utrogestana (progesterona).

Ali, pitam se kako li je onda tek trudnicama?

Prije nego što paste-am ovdje najranije simptome trudnoće, još samo jedna isprikica... unatrag dva dana nisam obilazila meni drage blogove jer sam se sama sebi činila malo nesuvislom... Propisan mi je Normabel (od samo 2 mg, ne brinite), zbog opuštanja mišića prvenstveno, pa kako vjerujem da mi koristi i kako sam štreberica koja je spremna piti i lijek koji ima sedativno-hipnotičko djelovanje samo ako može ikako pripomoći zatrudnjivanju, ja ga pijem. Iako sam se upravo takvih lijekova cijelog života najviše užasavala. Pijem ga redovno, svakoga dana i još sam pospanija nego inače. Pa sam tako, malo usporena, i manje blogirala. Sutra ću to pokušati nadoknaditi, osim ako opet ne padnem u nesvijest... pardon, zaspim, kao zadnjih dana.Mučnina/ povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego primijetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi gripa. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvijek imate nešto za prigristi pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.

Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kava ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se može dramatično promijeniti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete također osjetiti i okus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvom tjednu trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno trčati na WC, čak i tijekom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnje, pritiskati će mokraćni mjehur i javljati će vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će vam urin potamniti i imati jači miris nego je uobičajeno. To vam je znak da trebate piti više vode. Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa liječnikom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja može im potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromjesečja osjećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta razine HCG, vrlo visoke razine progesterona i povišene tjelesne temperature. Probajte se ne umoriti uz sve te hormonalne promjene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate javiti svom liječniku. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zamijeniti za slabu mjesečnicu. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

Vrtoglavica/ nesvjestica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjetilo mirisa i okusa trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske razine šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvjestice. Ako stojite duže vrijeme pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive tvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti čim više svježeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbjegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po tijelu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je trbuh dulje pun. Želučane kiseline se zbog toga mogu vratiti u ezofag ili čak u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lijekovima, pa se posavjetujte sa liječnikom koje možete koristiti. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu navečer jer vam može pojačati problem.

Promjene u tenu

Možda ćete primjetiti na licu prišteve koji su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem se često ustabili do drugog tromjesečja. Također postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gusti bijeli iscjedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primjetite neobičan miris ili svrbež, obavezno se javite svom liječniku.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromjesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj prehrani i izbjegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.


izvor
namaste @ 22:15 |Komentiraj | Komentari: 45 | Prikaži komentare
Copyright Namaste © 2007-2012
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Brojač posjeta
350087
ČEKAJ ME


Čekaj me, i ja ću doći,
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj me i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge nitko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vrijeme da sve zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek povjeruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek piju kod ognjišta.
Čekaj i nemoj sjesti s njima,
i nemoj piti ništa.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći,
sve smrti me ubit neće.
Nek rekne tko me čekao nije:
Taj je imao sreće!
Tko čekati ne zna, taj neće shvatit,
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znat ćemo kako
preživjeh vatru kletu  -
naprosto, ti si čekati znala
kao nitko na svijetu.

      Konstantin Simonov

 
Index.hr
Nema zapisa.